[OII] Ciche stukanie pod deską rozdzielczą ???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maro2225
    Ambiente
    • 2007
    • 113

Zamieszczone przez GRUBEER
    Mam nadzieje ze nic mi nie wypadnie, i standardowo o 20:00 pojawie sie w Cafe 66 do zobaczonka
    no ja raczej nie dotre :roll: mam zapalenie gardła :?
    Maro
  • Bartek_2012
    Ambiente
    • 2006
    • 208

Szukałem na forum podobnego tematu ale nie znalazłem. Od pewnego czasu słyszę pod deską rozdzielczą z prawej strony (schowek pasażera) dziwne ciche stukanie. Przypomina to delikatne stukanie jakiegoś elementu o plastik. Następuje cztery, pięć stuknięć i potem cisza i za jakieś 20 s następne kilka stuknięć. Jak jadę nic nie słyszę. Najczęściej słyszalne jest rano po ok 5 min od włączenia silnika. Podejrzewam że może to być odgłos jakiś klapek od nagrzewnicy. We wtorek jadę do ASO na wyminę oleju (MOTUL 507.000) przy okazji zapodałem im temat ciekawe co oni na to. Może ktoś miał podobne objawy to w ASO pojawię sie z diagnozą i szybko bez ściemy wyleczą moją czeszkę. Zapomiałem dodać że mam klimatronik.
    BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
    JEST: Volvo S80 II D5
    JEST: BMW R1200GS Adventure

Komentarz

• janusz_007
      Rider
      • 2007
      • 473

cos mi sie wydaje ze to klimatronik steruje na ktory nawiew puscic powietrze i odpowiednio otwiera kanaly dolotowe na powietrze wg potrzeb - stad te stuki ...
      VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Bartek_2012, kolega janusz_007, dobrze mówi , mam to samo u siebie w O1 z climatronikiem
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• zeb
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 415

jak zgłaszałem identyczny objaw to żaden szpec z ASO nic nie słyszał, teraz stuka już konkretnie i non-stop. też mam zamiar przy najbliższym przeglądzie zapodać temat. :|

Komentarz

• Bartek_2012
            Ambiente
            • 2006
            • 208

Dzisiaj było zimno i nic nie słyszałem. Szlag mnie trafia jak słysze te"myszy" pod deską. Ale dzięki za wskazówki we wtorek wieczorem napiszę co "fachowcy" w ASO stwierdzili.

[ Dodano: Wto 11 Wrz, 07 19:09 ]
            Witajcie, dzisiaj odebrałem moją czeszkę z ASO. Jestem miło zaskoczony. Wymienili olej MOTUL 5W30 507.000 daje się zauważyć cichą pracę silnika i jakoś łagodniej stuka. (Olej był mój) A co do "myszy" pod deską - zrobili test wszystkich silników krokowych sterujących przepływem powietrza klimatronika i stwierdzili że jeden z silników jest wadliwy. W szczególnych warunkach "powtarza" zadanie i powoduje stukanie klapki przepływu. Został zamówiny nowy i mam czekać na telefon. Ponadto zostałem poinformowany że "te typy tak mają" (OII) i głosno pracują. Mają jakiś nowy program sterujący klimatronikiem i w wielu przypadkach jego zmiana pomaga w wyciszeniu stuków. Mam tylko nadzieję przy wymianie silnika nic nie zepsują. CDN.
            BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
            JEST: Volvo S80 II D5
            JEST: BMW R1200GS Adventure

Komentarz

• Obelix5
              Drive
              • 2008
              • 74

Podłącze się pod temat. Ja mam takie stuki ale jakby spod zegarów i nie ukrywam wkurza mnie to. Dodam tylko ze nie mam klimatronika.

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Jeśli stukanie dochodzi zza schowka pasażera to jest to silniczek klapki obiegu wewnętrznego, jeśli z okolicy środkowej konsoli ( tak poniżej radia ) to stuka silniczek od regulacji temperatury. W OII oba powyższe przypadki występują nawet przy klimie półautomatycznej ( climatic z 3 pokrętłami ) nie trzeba mieć dwustrefowego climatronic-a...
                Obelix5, sprawdź czy te stuki dochodzą dokładnie zza zegarów, czy jednak trochę bardziej z wnetrza środkowej konsoli.

BTW. Oba typy stuków bardzo dobrze słychać, gdy po jeździe z włączoną klimą wyłączymy silnik, a potem znów przekręcimy kluczyk ( ale bez odpalania silnika ) w krótkim czasie ( kilka minut ) na pewno odezwą się oba "stukacze"
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• wicher12
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 193

Witam

mam to samo w swoim szkodniku, słychać to na zimnym silniku i pukanie dochodzi z miedzy zegarami a konsolą środkowa. Miałem farta i to występowało przy pracowniku ASO i po diagnozie przez VAG-a powiedział że tak może występować a jak mu powiedziałem że od nowości tego nie miałem to się trochę zmieszał i powiedział że to dużo roboty żeby wymienić tan silniczek (trzeba całą desko zdejmować)

Komentarz

• Obelix5
                    Drive
                    • 2008
                    • 74

Dokładnie z za zegarów i dzisiaj sprawdziłem jechałem bez klimy i bez nawiewu i wspomniane stuki nadal są.

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8029
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Obelix5, wyłącznie klimy i nawiewu nie spowoduje ustania stuków dlatego, że w OII w półautomatyczna klimatyzacja/wentylacja utrzymuje temperaturę zadaną na pokrętle w środku więc silniczki od klapek muszą chodzić.
                      Jeszcze dochodzi czasami hałas przekaźników za zegarów.
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Obelix5
                        Drive
                        • 2008
                        • 74

Ale jak wyłączyłem nawiew a pokrętło temperatury dałem do końca na minimum a stuki są wyraźnie z za zegarów więc chyba te przekaźniki.
                        Teraz pytanie czy tylko poza nieprzyjemnym odgłosem dla ucha są jakieś negatywne skutki tego. Bo jak coś to radio głośniej gaz w podłogę i nie słychać stuków.

Ale jeżeli niesie to za sobą jakieś dalsze konsekwencje to trzeba jechać do ASO i powalczyć z nimi bo samochodzik mam od 2 miesięcy i poza tym stukaniem wszystko w jak najlepszym porządku.

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8029
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Obelix5, najlepiej przyjedź na spota do Warszawy to ktoś na pewno Ci obsłucha i doradzi. Tak na odległość to trudno.
                          U mnie te stuki występują bardzo rzadko, nawet nie wiem kiedy ostatnio występowały.
                          Masz dwa lata gwarancji więc nie ma się co martwić. Przysłucham się u siebie jeszcze.

Komentarz

• Obelix5
                            Drive
                            • 2008
                            • 74

OK a więc pojawię się na spocie i tak chciałem podjechać i się okleić

Komentarz

• andriu79
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 239

widze ze norma w o2 mam to samo moi w aso w zielonej górze nie kumaja wogole o co chodzi podlaczyli pod kompa a on nic nie wykazal

Komentarz

• gebek
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1214

W mojej pierwszej O2 tez stukalo...w obecnej na szczescie jest cicho :szeroki_usmiech
                                jak dotad :diabelski_usmiech
                                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8029
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

gebek, faktycznie w mojej dawno nie słyszałem też stukania.

Komentarz

• andriu79
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 239

a cos robiles w zwiazku z tym stukaniem

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8029
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

andriu79, zupełnie nic, nie zwracam na to uwagi. A co za tym idzie nie przypominam sobie ostatnio aby coś stukało.

Komentarz

Pracuję...